Det anbefales langt de fleste mennesker at få en undersøgt tænder og mundhule én gang om året. Hos enkelte patienter, der ingen sygdom har i mundhulen, kan det nogle gange være nok at undersøge tænderne hver 18. eller 24. måned.

Hvis du er ny patient på klinikken hedder undersøgelsen en Diagnostisk Grundydelse, med mindre du har et meget stort behandlingsbehov, så hedder undersøgelsen en Udvidet Diagnostisk Grundydelse.
Ellers kaldes den almindelige undersøgelse en Statusundersøgelse og må kun udføres én gang om året. Ved alle de forskellige former for undersøgelser – både den Diagnostiske Grundydelse og Statusundersøgelsen – bliver tænder, slimhinder og tandkød tjekket, nogle gange med hjælp fra to røntgenbilleder kaldet Bitewings, der kan vise skjulte sygdomme i tænder og knogle

Ud fra undersøgelsen stilles eventuelle diagnoser, som kan være caries (huller), tandkødsbetændelse (gingvitis eller parodontitis), erosioner (syreskader), slid, forskellige slimhindelidesler, lidelser i kæbeled og muskler og meget andet.
Der bliver som afslutning på undersøgelsen i samspil med dig som patienten udarbejdet en plan for behandlingen og hvis prisen overstiger 2500 kr tilbydes et skriftligt overslag..

Hvis en del af behandlingen kræver en specialist, henvises til kollegaer, der har dygtiggjort sig på forskellig områder.

For yderligere information henvises der til tandlægeforeningens brochure:

Læs om sammenhængen mellem tænder, mund og andre sygdomme her

Gode råd om pleje af tænder og mund