Der opstår oftest et behov for rodbehandling i forbindelse med, at der kommer et stort hul i en tand (caries). Hvis hullet når helt ind til nerven i tanden, kan bakterier trænge ind i nerven og give betændelse. En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden og fyldningen derfor ligger tæt på nerven eller hvis der tidligere er lavet krone på tanden.

Når der opleves smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder, kan de i nogle tilfælde kun fjernes ved, at man rodbehandler tanden.

Hvis en tand har været udsat for et slag (traume), kan tanden forekomme gul eller blålig efterfølgende og det kan blive nødvendig at rodbehandle tanden.

Betændelse i tandens nerve skyldes altså indtrængen af bakterier. En sådan betændelse kan desværre ikke behandles med penicillin, som mange andre betændelser kan. I stedet er man nød til at få en rodbehandling, hvor den betændte tandnerven fjernes og erstattes af en rodfyldning.

I de fleste tilfælde bør en rodbehandlet tand forsynes med en krone efterfølgende for at undgå at den knækker, da tanden ofte er mere skrøbelig.

For yderligere information henvises der til Tandlægeforeningens brochure.