Hvad er paradentose (parodontitis):

Det er en betændelses tilstand i tandkødet, der nedbryder den knogle som tænderne sidder fast i. Nogle kalder det også ”de løse tænders sygdom” da dette sker, hvis sygdommen ikke behandles.

Hvem kan få paradentose:

Paradentose er en udbredt sygdom der rammer omkring 80% af befolkningen på et tidspunkt i deres liv. Det er oftest personer over 40 år som rammes.

Personer med et lavt immunforsvar, diabetes og rygere har tendens til at udvikle det i sværere grad. Det er derfor vigtig for denne gruppe at komme regelmæssig til kontrol og rensning.

Kan det helbredes:

Der er gode muligheder for helbredelse. Jo tidligere det opdages jo bedre prognose, da man kan sætte ind med den korrekte behandling i form af rensninger og instruktioner i renhold.

Behandling af paradentose:

Behandlingen foretages af en tandplejer, som er specielt udannet til at varetage denne type behandlinger. Den kan strække sig over flere besøg. Der skal laves en registrering af tandkødslommer for hver enkelt tand. Man måler både dybden og evt. den blottede tandhals for at finde ud af hvor omfattende sygdommen er hos den enkelte.

Man måler blødning omkring tænderne og kontrollerer hvor der sidder bakteriebelægninger på tænderne. Der tages røntgenbilleder i det omfang det er nødvendigt, for at vurdere knogleforløbet omkring tænderne.

Patienten får information om hvor sygdommen er, vist belægninger og derefter en grundig instruktion i renhold og vedligeholdelse af tænder og mellemrum. Dette er af afgørende betydning for at paradentosen kan bedre sig eller holdes i ro. Derefter udføres en grundig tandrensning af tandplejeren, hvor tandrødderne afglattes for at skabe sunde forhold under gingiva.

Der er løbende opfølgning med kontrol af mundhygiejnen, og efterfølgende kontinuerlige rensninger normalt i et interval på 3-4 mdr., for at holde paradentosen i ro.

Ved svært angrebne tænder med meget dybe tandkødslommer, kan det være nødvendigt med en paradentose operation, hvor man reducerer dybden af tandkødslommen så man kan komme til at holde ordentligt rent og på den måde redde tænderne.